Blog

Home / Blog
Blog

Hoe kun je het beste je BBQ schoonmaken?

Het schoonmaken van je BBQ kan een hele klus zijn. Zeker als je een beginnende BBQ-chef bent. Er zijn een hoop opties om jouw BBQ schoon te houden. In dit gaan we het hebben over 3 tools voor het schoonmaken van jouw BBQ!

Grill borstel

De meest voor de hand liggende keuze is een grill borstel. Vaak hebben grill borstels een soort metalen draden waarmee je alle resten goed kunt verwijderen. Dit doe je door gewoon heen en weer de borstel te bewegen over de grill. Dit kun je het beste met de richting van de grill rooster mee doen zodat de resten niet in het rond vliegen.

Wat een nadeel is aan een grill borstel is dat er draden van de borstel kunnen vallen door te harde druk of lang gebruik. Het is daardoor mogelijk dat als je deze over het hoofd ziet, deze in het eten terecht kunnen komen tijdens de volgende BBQ. Met een tool zoals het schoonmaak blok of een grill schraper voorkom je dat er borstel draden achter blijven na het schoonmaken.

Schoonmaak blok

Je kunt in plaats van een borstel ook een schoonmaak blok gebruiken. Deze tool gebruik in principe hetzelfde als de borstel, maar het schoonmaak blok komt moeilijker tussen de randjes van het grill rooster.

Grill schraper

Een grill schraper is een soort mes dat vastzit aan een handvat. Hiermee worden de etensresten van de BBQ-grill geschraapt zodat deze klaar is voor de volgende BBQ sessie!

Geen categorie

Recept van de week: Maiskolf met kruidenboter en kaas

Voor 4 personen

4 maïskolven

2 tl grof zeezout

5 g verse platte peterselie

75 g kaas

100 g ongezouten roomboter

½ teen knoflook

 

Steek de barbecue aan. Verwijder de bladeren en draden van de mais en kook de mais 10 min. in een ruime pan water.

 

Giet af en laat iets afkoelen. Roer ondertussen het zout, de peterselie en de helft van de kaas door de boter.

 

Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met (versgemalen) peper.

 

Gril de mais op de barbecue in 6 min. rondom bruin. Keer regelmatig.

 

Besmeer de maiskolven rondom met kruidenboter en bestrooi met de rest van de kaas.

Blog, Recepten, Vegetarisch

Recept van de week: Veggie spies

Voor 4 personen

1 zoete aardappel
0.5 courgette
0.25 ananas
2 rode paprika’s
1 maiskolf
1 rode ui
2 avocado’s
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel cayennepeper

Steek de barbecue aan. Rijg afwisselend alle groenten op een metalen spiesen tot ze gevuld zijn.

Druk stevig op de groenten en bestrijk deze met 1 eetlepel olie.

Rooster ongeveer 20 minuten op de grill tot de groenten zacht en mooi gekleurd zijn.

Draai de kebabs regelmatig om voor een gelijkmatige bereiding. Bestrooi de spiesjes met kruiden en geniet van het gerecht!

Blog

Wat is beter, houtskool of briketten?

Welke keuze beter is hangt af van wat jij wilt hebben van de brandstof. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen.  In dit blog leggen we je eerst het verschil tussen de twee uit, daarna geven wij een advies om je op weg te helpen!

Houtskool

Houtskool is in feite verkoold hout, het is dus al een keer verhit. Door dit proces zijn alle sappen eruit verdwenen. Vanwege de droogte van houtskool bandt het sneller en harder. Zo kan houtskool temperaturen van 700°C bereiken. Wat hier een nadeel aan is, is dat houtskool snel op brand. Zo kun je er maar ongeveer 2 uur mee doen.

Briketten

Brikketen worden gemaakt van de resten die overblijven na het maken van houtskool. Er bestaat ook een speciale soort briketten die wordt gemaakt van kokosnootschillen. Deze variant is milieuvriendelijk en ze branden net iets beter, maar wel iets duurder dan de ‘gewone’ briketten. Briketten worden minder warm dan houtskool, maar blijven wel langer gloeien. Ook komen de briketten minder snel op temperatuur waardoor je iets meer geduld zult moeten hebben.

Wij raden aan om briketten te gebruiken van je iets langzaam en met lage temperaturen wilt BBQ’en. Voor bijvoorbeeld een grote steak zijn briketten dus perfect! Wanneer je iets snel of heel heet wilt BBQ’en gebruik dan houtskool. Ook voor beginnende BBQ-chefs is houtskool ideaal!

Blog, Recepten, Vegetarisch

Recept van de week: Gepofte aardappel met curryboter

Voor 4 personen

4 vastkokende aardappelen
80 g ongezouten roomboter
4 sjalotten
1 tl hot currypoeder
2 el verse peterselie

Dep de aardappelen droog met keukenpapier. Wikkel elke aardappel in een stuk aluminiumfolie. Leg ze ongeveer 30 minuten in de geroosterde kolen. Draai regelmatig. Als je de kebab er makkelijk in en uit kunt halen, zijn de aardappelen gaar. Snijd de sjalotten. Smelt tegelijkertijd 1/4 van de boter in een kleine steelpan.

Laat de sjalotten ongeveer 20 minuten op laag vuur sudderen, maar worden niet bruin. Voeg op het laatste moment de kerriepoeder toe en laat afkoelen. Kruid met peper en zout. Hak de peterselie. Voeg de resterende boter en peterselie toe.

Verwijder de aluminiumfolie van de aardappelen en snijd ze in de lengte door. Voeg een beetje currypasta toe.

Recepten, Vlees

Recept van de week: Gegrilde Entrecote

Voor 4 personen

15 g verse munt
15 g verse koriander
15 g verse platte peterselie
2 el kappertjes
2 ansjovisfilets
5 el traditionele olijfolie
½ citroen
4 entrecotes

Steek de barbecue aan. Voor de salsa verde verwijder je de blaadjes van de munttakjes en doe je ze in de kom van een staafmixer. Hak de koriander en peterselie grof en voeg de helft van de kappertjes, ansjovis en 4/5 olijfolie toe aan de muntblaadjes. Maal tot een gladde saus en doe in een kom. Knijp de citroen erboven uit. Roer de resterende kappertjes erdoor. Kruid met peper en eventueel zout.

Bestrijk beide zijden van de entrecote met de resterende olie en bestrooi met zout en peper. Als de kolen branden, leg je de entrecote op de grill. Bak ze, afhankelijk van de dikte en gewenste rijpheid, ongeveer 5 minuten (medium). Halverwege draaien. Haal het vlees van de grill en laat het 5 minuten rusten onder het deksel van een pan of aluminiumfolie. Gebruik Salsa Verde om entrecotes te serveren.

Recente reacties
About the Product

Exponent is a modern business theme, that lets you build stunning high performance websites using a fully visual interface. Start with any of the demos below or build one on your own.

Get Started
Get information about our products and updates.
Follow us

About Exponent

Exponent is a modern business theme, that lets you build stunning high performance websites using a fully visual interface. Start with any of the demos below or build one on your own.

Get Started
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
Cart Overview