Wist jij dat het mogelijk is om smaak toe te voegen aan jouw BBQ-gerecht door rook te gebruiken? Met rookhout kun je enorm veel smaak toevoegen! In dit blog vertellen wij jou over rookhout.
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten rookhout zo heb je: rookchunks, rooksnippers, rookplankjes en rookmot. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt bereiken, kies je voor een van deze opties.
Rookchunks
Rookchunks zijn blokken rookhout die je tussen de houtskool legt. Rookchunks branden redelijk lang, 30 tot 90 minuten, daardoor zijn ze perfect voor slow cooking! Let er wel op dat je niet te veel chunks gebruikt, te veel smaak kan je gerecht ook verpesten. 1 of 2 chunks is meer dan genoeg.
Rooksnippers
Rooksnippers zijn kleine stukjes rookhout. Deze kleine snippers branden erg kort, maar 5 tot 15 minuten. Rooksnippers zouden dus een goede optie zijn voor iets wat sneller grilt. Ze geven in korte tijd een heerlijke smaak aan jouw gerecht.
Rookplankjes
Het rookplankje is multifunctioneel. Zo voegt het plankje smaak toe aan jouw gerecht en vervangt het ook de plate setter. Die heb je dus even niet nodig! Eerst week je de plank in water zodat hij niet in de fik vliegt. Je zet het plankje op de hotspot van je BBQ, dit is het gedeelte boven de roodgloeiende houtkool. Het plankje gaat dan flink roken waardoor de smaak gelijk in je gerecht trekt. Afhankelijk van de temperatuur van je BBQ en de dikte van het plankje kun je hem meerdere keren gebruiken.
Er zijn enorm veel verschillende soorten rookhout. De keuze is smaken is waanzinnig groot. Begin simpel en bouw het werken met rookhout steeds een beetje op. Probeer het eens uit!