Welke keuze beter is hangt af van wat jij wilt hebben van de brandstof. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. In dit blog leggen we je eerst het verschil tussen de twee uit, daarna geven wij een advies om je op weg te helpen!
Houtskool
Houtskool is in feite verkoold hout, het is dus al een keer verhit. Door dit proces zijn alle sappen eruit verdwenen. Vanwege de droogte van houtskool bandt het sneller en harder. Zo kan houtskool temperaturen van 700°C bereiken. Wat hier een nadeel aan is, is dat houtskool snel op brand. Zo kun je er maar ongeveer 2 uur mee doen.
Briketten
Brikketen worden gemaakt van de resten die overblijven na het maken van houtskool. Er bestaat ook een speciale soort briketten die wordt gemaakt van kokosnootschillen. Deze variant is milieuvriendelijk en ze branden net iets beter, maar wel iets duurder dan de ‘gewone’ briketten. Briketten worden minder warm dan houtskool, maar blijven wel langer gloeien. Ook komen de briketten minder snel op temperatuur waardoor je iets meer geduld zult moeten hebben.
Wij raden aan om briketten te gebruiken van je iets langzaam en met lage temperaturen wilt BBQ’en. Voor bijvoorbeeld een grote steak zijn briketten dus perfect! Wanneer je iets snel of heel heet wilt BBQ’en gebruik dan houtskool. Ook voor beginnende BBQ-chefs is houtskool ideaal!